Slik jobber ansatte i Equinor med stressmestring på arbeidsplassen
I Equinor har en gruppe engasjerte medarbeidere bygget opp et unikt tilbud med fokus på stressmestring. Nå deltar over 1000 ansatte – helt frivillig.
Hva skjer når ansatte tar initiativ for å bedre den psykiske helsen på arbeidsplassen?
Ifølge ingeniør Ole Hermanrud – en av initiativtakerne bak Healthy Mind, en frivillig ansattgruppe i Equinor som jobber for økt bevissthet rundt mental helse – kan det skape positive ringvirkninger for både trivsel, sikkerhet og prestasjon.
– Ledelsen i Equinor er opptatt av mental helse og bidrar med mye god informasjon til de ansatte. I Healthy Mind jobber vi videre med å se på hvordan vi kan ta med oss denne kunnskapen inn i hverdagen med blant annet øvelser, teknikker for stressreduksjon, ro, fokus og ikke minst glede, forklarer Hermanrud.
En personlig start
– Jeg hadde hatt en lederstilling som var svært krevende. Det var mye stress, men jeg hadde allerede praktisert meditasjon i mange år. Det hjalp meg gjennom. Da skjønte jeg at dette ikke bare kunne hjelpe meg, men også andre, forteller Hermanrud.
Sammen med en kollega som selv hadde erfaring med utbrenthet, startet han Healthy Mind. I begynnelsen var de bare to. I dag har de nådd ut til over 1000 kolleger, og interessen vokser fortsatt.
Mindfulness og mental trening i arbeidstiden
Initiativet har utviklet seg til et mangfoldig tilbud med blant annet ukentlige mindfulness-sesjoner, foredrag om stressmestring, søvn og andre viktige temaer knyttet til psykisk helse, og faste samlinger kalt Midweek Reflections, hvor både interne og eksterne eksperter deler kunnskap og erfaring.
– Når vi trener oppmerksomheten vår, så handler ikke bare om å ha det bedre, men også om å jobbe tryggere og mer effektivt, sier Hermanrud.
– Mange hendelser i industrien skyldes mangel på tilstedeværelse. Det å trene på mental tilstedeværelse kan ha direkte effekt på sikkerhet.
Les også: Mindfulness i hverdagen – 5 praktiske tips
Psykologisk trygghet på jobb
En måte Hermanrud selv bruker for å få økt tilstedeværelse på arbeidsplassen, er å ta små pauser i løpet av arbeidsdagen.
– Når jeg tar en pust i bakken, føler jeg meg ikke bare roligere, men også mer fornøyd med det jeg faktisk får gjort. Jeg får et tydeligere blikk på hva som er viktig. Jeg blir rett og slett en bedre kollega og ansatt. Slike små, minfulle pauser er ikke tidstyver, snarere tvert imot, de gir bedre ytelse, sier Hermanrud.
Målet med tiltakene i bedriften er blant annet å bidra til en kultur der det er naturlig å spørre hvordan folk har det, på ordentlig.
– Vi vil at det skal være rom for å være ærlig, for å være sårbar og for å dele det som er vanskelig, sier Hermanrud.
Han viser til begrepet psykologisk trygghet, å tørre å si ifra, komme med forslag, og være seg selv på jobben, som en av de viktigste driverne for et effektivt og velfungerende team.
– Det er ikke lett å få til, men det er mulig. Og ledere spiller en helt avgjørende rolle, mener Hermanrud.
En mer bærekraftig arbeidsplass
Innenfor ESG-rapportering (Environmental, Social and Governance) er den sosiale dimensjonen i klar vekst. Mange arbeidsplasser spør seg derfor nå om hvordan de som bedrift kan ivareta sine ansatte både psykisk og fysisk.
– I Mestre ser vi en positiv utvikling: Flere ansatte forventer at jobben tar mental helse på alvor. Det handler ikke lenger bare om hjelp når noen blir syke – men om å forebygge og fremme god psykisk helse. Her har arbeidslivet en unik mulighet til å bygge trygghet og skape et miljø der folk trives, sier Hanne Suorza, med-gründer av Mestre-appen.
– Når ledere først kjenner på egen effekt av stressmestring og mental trening, vil de ofte gjøre det tilgjengelig for hele bedriften. Dette ser vi tendenser til over hele landet, og særlig i de bedriftene som bruker Mestre-appen aktivt. Der starter det gjerne med én leder som får øynene opp for verdien, og så forplanter det seg som en ny måte å tenke arbeidshelse og lederskap på, sier Suorza.
Vil du høre hele samtalen?
Denne artikkelen er basert på en podkastepisode som ligger i Mestre-appen. Lytt til hele episoden for å få vite blant annet vite mer om:
- de konkrete tiltakene som er iverksatt i Equinor
- hvordan mindfulness kan gi større rom for raushet, medfølelse og relasjonell kvalitet
- verdien av mot og sårbarhet i profesjonelle miljøer
Tilgjengelig for deg med Mestre Arbeid-abonnement.
LAST NED APP UTFORSK NÅ