Sunt og usunt stress: Hva er forskjellen?
Stress er en naturlig del av livet, men ikke alt stress er likt. Lær mer om sunt og usunt stress, og hva som er en god balanse mellom de to.
Enkelt forklart kan vi si at kortvarig stress er bra og kan hjelpe oss prestere, mens langvarig stress kan fort føre til sykdom.
– Vi bruker å snakke om «training or straining», hvor førstnevnte handler om å bygge opp, mens sistnevnte blir en belastning for kroppen, forklarer psykiater Bjarte Stubhaug.
Hva er sunt stress?
Sunt stress er den typen stress som gir deg energi og skjerper sansene dine. Det kan oppstå i situasjoner hvor du føler deg aktivert, for eksempel før en viktig presentasjon, når du trener, eller når du står overfor en utfordring som krever rask respons.
– Kortvarig stress er ofte nyttig, fordi det gjør at du får mer ut av deg selv i øyeblikket, forklarer Stubhaug, og kommer med et eksempel fra idrettsverdenen:
– Se for deg en idrettsutøver som står klar til å delta i en konkurranse. Han får økt puls, hjertet slår fortere og musklene fungerer bedre. Det er saken med sunn stress, det kan hjelpe deg med å yte mer, prestere bedre, holde deg våken og gjøre deg mer produktiv i hverdagen.
Hva er usunt stress?
I motsetning til sunt stress, er usunt stress når stressreaksjonen blir vedvarende over tid, eller at du blir for aktivert.
– Sjå for deg en fotballspiller som er så overtent at ballen går i alle retninger, da sier vi ofte at han fikk «overtenning». I slike tilfeller fungerer verken kropp eller sinn optimalt, og du kan oppleve akutte symptomer som dårlig koordinasjon, for mye følelser og manglende fokus, forklarer Stubhaug.
Men stresset kan også bli usunt når du er «på» over for lang tid. Og det er da helseplagene ofte dukker opp.
– De første tegnene er ofte kognitive, som svekket konsentrasjon og hukommelse. Men vedvarende stress over tid kan også føre til fysiske symptomer som svimmelhet, øresus, kroppssmerter, uro, og til slutt utmattelse eller angst. Når stresset blir kronisk, kan det føre til fullstendig sammenbrudd, både fysisk og psykisk, sier Stubhaug.
Den gode stressbalansen
Nøkkelen til et sunt forhold til stress handler om balanse. I dagens hektiske samfunn lever mange på knivseggen mellom sunt og usunt stress. Vi vil gjerne oppnå mye, men samtidig kan for mye stress gjøre oss syke.
– Det er viktig å kjenne på kroppens signaler. Når du merker at stresset begynner å vippe over til det usunne, når du føler deg urolig eller yter mindre, er det tid for å gjøre noe med det, sier Stubhaug.
– Kjenner du derimot at du klarer å roe ned på kveldene og i helgene, til tross for høyt tempo i hverdagen, da er det ikke så farlig å ha litt for mye å gjøre, så lenge det er tidvis, forklarer Stubhaug videre, og legger til:
– Den gode balansen ligger ikke der oppe på knivseggen, den ligger der hvor du veksler mellom tålegrensen din, og det å ha det helt rolig med god hvile.
Les også: Hva er aktiv hvile?
Hvordan håndtere usunt stress i hverdagen?
Det finnes mye man kan gjøre selv for å oppnå en bedre stressbalanse i hverdagen. Det kan være lurt å se på helheten i form av søvn, kosthold, aktivitet, om du bekymrer deg mye og hvor aktivert du er.
– Mange opplever en overflod av inntrykk og informasjon i hverdagen, som i seg selv kan bidra til stress. Mye av dette er i mange tilfeller ikke nødvendig, som for eksempel sosiale medier eller å bruke mange timer på å se på serier på Netflix, sier Stubhaug.
Om du føler på høyt stressnivå i hverdagen, kan det være lurt å ta et overblikk over informasjonen og alle inntrykkene du tar inn hver dag. Hva må du vite og hva er ikke like nødvendig?
Hvordan regulere bekymringer og indre stress?
I tillegg til stress som kommer fra utsiden, i form av oppgaver som skal gjøres på jobben, hektiske hverdager med aktiviteter eller inntrykk fra sosiale medier og serier, kan stress også komme fra innsiden, i form av bekymringer eller vanskelige tanker.
– Det er viktig å lære seg å regulere indre stress slik at det ikke opptar for mye av hverdagen din. Skal du gå rundt å være bekymret hele tiden vil det til slutt gå ut over søvnen, gi deg høyere aktivering og til slutt kommer helseplagene, sier Stubhaug.
Ved å øve på å være tilstede her og nå, også kalt mindfulness, kan du få hjelp til å flytte fokus fra bekymringer og uro.
– Det handler om å våge å kjenne på vanskelige tanker og bekymringer, og kjenne at du tåler dem, selv om det er veldig ubehagelig. Så skal du aktivt øve på å flytte oppmerksomhet til noe annet som er her og nå, som for eksempel pusten, kroppen din, eller noe du kan se, lytte til eller lukte på, forklarer Stubhaug.
– Mange vil kalle dette avledning, og det er det jo, men det viktige er at kroppen din får den stunden med ro. Selv korte øyeblikk av ro kan hjelpe, som å høre på fuglekvitter eller bruke sansene for å avlede tankene fra stresset. Og selv om dette ikke gjør at noe med situasjonen som gjør at du har bekymringer, så vil du få fred en liten stund, sier Stubhaug.
Dersom du ønsker å jobbe med dette, anbefaler Stubhaug spesielt to øvelser fra Mestre-appen:
Rive seg løs fra bekymring
Å koble seg av unyttig oppmerksomhet
Stressmestring
Øvelsene er tilgjengelig i Mestre-appen for deg med Mestre + eller Mestre Arbeid-abonnement.
For å lære mer om sunt og usunt stress sjekk ut episode 65. av Mestre Podkast «Sunt og usunt stress», også i Mestre-appen.
LAST NED APP UTFORSK NÅ