Tidsklemma: Hva kan du gjøre når du føler du ikke strekker til?
Tidsklemma er noe mange kjenner på i en travel hverdag. Her får du noen råd om hva du selv kan gjøre for å slippe følelsen av å alltid ha for lite tid.
Jobb, henting i barn i barnehagen og på SFO, lage middag, lekser, fritidsaktiviteter og trening. Hverdagen kan ofte føles som å løpe i et hamsterhjul, og at du aldri har nok timer i døgnet.
Mange føler at de alltid er på vei til neste oppgave, uten å klare å være helt til stede i det som er her og nå. Om du også har det slik, skal du få råd til hvordan du kan skape en hverdag med mer ro og tilstedeværelse.
Hvorfor oppstår tidsklemma?
Men først må vi spørre: Er det faktisk slik at tiden ikke strekker til, eller handler det om følelsen av travelhet?
Psykiater Bjarte Stubhaug har følgende svar:
– Vi lever i et samfunn hvor mange alltid er på vei til noe, uten tid til å være til stede i øyeblikket. Indre uro og konstant travelhet kan ofte forveksles med mangel på tid. Det er viktig å skille mellom de to, forklarer Stubhaug.
Han mener at første steg til å mestre en følelse av for lite tid, er å innse nettopp dette.
– Ofte er dette en aha-opplevelse for folk. Og ofte kan de som får denne aha-opplevelsen føle at det er en ganske trist erkjennelse. Jeg har sett mange som har tårer i øynene når det går opp for dem at de bare tenker på alt som skal skje etterpå når de er sammen med familien sin, forklarer Stubhaug.
Les også: Sunt og usunt stress – Hva er forskjellen?
Når tiden virkelig ikke strekker til
For noen er det imidlertid slik at tiden rett og slett ikke strekker til. At gjøremålene er for mange i forhold til antall timer i døgnet. Da har Stubhaug følgende råd:
– Du må begynne med å akseptere situasjonen. Erkjenne at nå er det slik. Så må du se på hva som er selvpålagt, og hvilke valg du har tatt som skaper denne mangelen på tid. Er det mulig å gjøre endringer? spør Stubhaug.
Et annet viktig spørsmål, som kan hjelpe deg å gjøre de rette valgene, er å stille deg selv følgende spørsmål: Vil du egentlig ha det slik?
– Hvis svaret er nei, må du begynne å se på hva du kan velge bort. Slike endringer krever ofte forpliktelse og handling. Du må rett og slett bestemme deg for å ville gjøre en endring, sier Stubhaug.
Han mener det ofte er overraskende mange “abonnement” man kan si opp for å få mer tid.
– Det handler om prioritering. Noe er viktigere enn noe annet. Når det skjer noe alvorlig, for eksempel med familie, ungene eller landet, så setter vi mange ting på vent. Det er fullt mulig snu på ting. Corona viste at det meste kan settes på vent. Når du får øynene opp og innser at dette er mulig, da er du på vei til forandring, forklarer Stubhaug.
Les også: Redd for å bli utbrent? Her er tegnene du må se etter
Hvordan unngå tidsklemma og skape rom i en travel hverdag?
Men er det virkelig så enkelt?
– Ja, hva ellers skal du gjøre? Du kan starte med å velge bort. Eller eventuelt tenke på hva du vil legge til og gjøre mer av. Ofte er det mer du kan endre enn det du er klar over. Mange heng fast i et mønster hvor de tenker “slik må jeg leve”. Men denne tanken må utfordres når man står overfor utfordringer med tidsklemma, sier Stubhaug.
På spørsmål om hvilke konkrete tips til deg som føler du er fanget av tidsklemma og hverdagens mange gjøremål, svarer Stubhaug følgende:
Aksepter travle perioder: Noen ganger er livet hektisk, og det er greit. Noen ganger er det selvvalgt, andre ganger ikke. Det er viktig å erkjenne og akseptere disse periodene, og ha fokus på å roe ned med pust og avspenning.
Engasjer deg: Engasjement er gull, så gjør mer av noe du engasjerer deg i. Det vil gjøre deg godt.
Styrk tilhørigheten: Om engasjement er gull, er tilhørighet diamant. Det å være sammen med noen og kjenne at du hører til, det styrker fellesskap med familie og venner.
I tillegg til rådene over, er Stubhaug klar på effekten av å øve på å være mer tilstede her og nå.
– Ved å øve på å være mer til stede i øyeblikket, for eksempel med mindfulness-øvelser, trener du på å ta i bruk en annen del av hjernen din enn den du bruker når du planlegger og utfører oppgaver. Som barn bruker vi denne delen av hjernen ofte og helt naturlig, men som voksne blir vi ofte for “flinke” til å planlegge og være effektive. Desto travlere du har det, desto mer bør du trenere opp den delen av hjernen som er utførende.
Les også: 10 tips for bedre stressmestring
Å velge å endre på tidsklemma
Når du har innsett at noe må endres, starter veien mot forandring. Det kan være å justere holdninger, atferd, eller rett og slett forplikte deg til å gjøre konkrete endringer. Mange blir overrasket over hvor mye de faktisk kan endre når de først er bevisste på valgene sine.
Om du ønsker hjelp til å være mer bevisst og tilstede i hverdagen finner du en rekke øvelser i Mestre-appen som kan hjelpe deg, som for eksempel “Roe ned”, “Kjenne på stress”, “Å bare være”, samt mindfulness økter på 5-30 minutter.
LAST NED APP UTFORSK NÅ