Utmattelse og ME: Hva er det og hvordan få det bedre? - Stressmestre
Mann som ligger i senga med utmattelse

Utmattelse og ME: Hva er det og hvordan få det bedre?

Er du sliten, energiløs, slapp, eller kjenner du rett og slett på utmattelse? Dette kan du gjøre selv. 

Utmattelse er en sammensatt opplevelse som kan ha mange årsaker. 

– De aller vanligste årsakene er søvnmangel, lite mat, fysisk eller psykisk sykdom, eller at du er overarbeidet. Men det kan også handle om stress, angst, hjelpeløshet og overveldende bekymring, forklarer psykiater Bjarte Stubhaug. 

Hvordan kan du vite om du er utmattet eller på vei til å bli det?

– I tillegg til å føle på energiløshet, stress og bekymring, vil de som er utmattet ofte også kjenne på en følelse av å være syk med influensa eller feber, sier Stubhaug. 

Kortvarig eller kronisk utmattelse/ME

Å ha perioder med kortvarig utmattelse, for eksempel etter en krevende periode på jobb eller hjemmebane, er noe mange vil oppleve i løpet av livet. Men for mange kan utmattelsen også bli langvarig. 

– Mange får kronisk utmattelse over tid, altså sykdommen ME. Dette kommer av en reaksjon i nervesystemet som er utløst av høyt stressnivå og det vi kaller høyt immunaktiveringsnivå, forklarer Bjarte. 

Stubhaug har doktorgrad i kronisk utmattelse/ME og sier han møter mange som har strukket strikken for langt og får både fysiske og psykiske plager. 

–  Vi mennesker er laget for å yte, arbeide og strekke oss. Men vi må ha en god balanse med både yting og restitusjon for å unngå å bli syke, sier Stubhaug.

Les også: Søvnvansker? Her finner du 6 steg til bedre søvn

Kropp og sinn henger sammen

Mange av pasientene som oppsøker Stubhaug har utmattelse som hovedsymptom, men de har også ofte tilleggsplager som søvnvansker og smerter, og sliter med bekymring eller angst for helsesituasjonen de er i. 

– Mange har tidligere blitt møtt med at dette må være psykisk, siden de ikke får utslag på noen prøver. Men jeg bruker å si at det er fysiologisk og forklarer hvordan kropp og sinn henger sammen. Det gir dem ofte en mye bedre forståelse for det de opplever, og hva de selv kan gjøre med det, sier Stubhaug. 

Det er ofte lett å føle seg misforstått når man sliter med utmattelse/ME, og å være redd for at andre skal tro at man er svak eller lat. Om du har vært innom disse tankene, har Stubhaug en klar beskjed til deg:  

– Det er vanskelig å kontrollere hva andre sier. Du må rett og slett ta ansvar for hvor mye du lar disse kommentarene gå inn på deg. Hvor stor vekt vil du legge på dette? Og hvor stor respekt vil du gi andres manglende kunnskap? spør Stubhaug.  

Hvordan få det bedre med utmattelse/ME?

Når du kjenner seg sliten og utmattet hele tiden, kan det lett ta over hverdagen og livet. 

Hva kan vi gjøre selv, for å få det bedre når man er i en slik situasjon?

– Du må starte med å gjenkjenne utmattelsen og akseptere at den er der. Det er ubehagelig, men ufarlig. Kjenn at akkurat nå så tåler du det. Og så kan du jobbe med å klare å regulere tanker og følelser, forklarer Stubhaug.

I appen Mestre finner du flere gode øvelser som du kan bruke. I tillegg til en helt egen øvelse for utmattelse, finner du også øvelser for å regulere tanker, koble deg av grubling og tankekjør samt en øvelse for å kunne jobbe med å endre din stressreaksjonen. 

LAST NED APP UTFORSK NÅ

Blogg

Utforsk Mestre

Gjennom Mestre Arbeid får
du tilgang til over
50 øvelser i Mestreappen.

Snakkeboble

Øvelser

Dråpe

Mindfulness

Lyspære

Undervisning

Mikrofon

Podcast

Kart

Kunnskap