Lær om overgangsalderen – med lege Marianne Natvik
Hva skjer egentlig i overgangsalderen? Lege Marianne Natvik gir svar på symptomer, behandling og hvordan du kan få det bedre.
Overgangsalderen er en naturlig, men ofte utfordrende fase i livet for mange kvinner. Likevel er det først i de senere årene vi har begynt å snakke høyt og ærlig om hvordan det faktisk oppleves.
Hanne Suorza i Mestre app har har snakket med allmennlege og forsker Marianne Natvik for å få svar på noen av de vanligste spørsmålene om overgangsalderen.
Overgangsalderen og menopause, hva er egentlig forskjellen?
– Overgangsalderen er den tiden midt i livet, da eggstokkene til en kvinne setter ned tempo på hormonproduksjonen og til slutt slutter å gi fra seg egg. Mens menopause er datoen du hadde siste menstruasjon, forklarer dr. Marianne Natvik.
Overgangsalderen rommer altså tiden rundt siste menstruasjon. Denne tiden fører ofte med seg svingende hormonnivåer, før nivåene legger seg lavt etter siste menstruasjon. Det er dette som gjør at mange kvinner opplever symptomer.
Vanlige symptomer
– Grovt sett sier vi at 1 av 3 kvinner ikke merker noe særlig til symptomene som kan komme med overgangsalderen, mens 1 av 3 får daglige plagsomme symptomer. Den siste tredjedelen plages i mindre grad, forklarer Marianne Natvik.
Listen over symptomer kan være lang, men dr. Natvik lister opp disse som vanlige:
- Svette og hetetokter
- Blødningsforstyrrelser (gjelder oftest ikke de som går på hornonprevensjon)
- Tørre slimhinner i underlivet
- Nedstemthet
- Angstfølelse og uro
- Irritabilitet og humørsvingninger
- Kognitive vansker som problemer med hukommelse, glemmer ord og navn, hjernetåke
- Søvnvansker
- Nedsatt sexlyst
- Humørsvingninger
- Hjertebank
- Hodepine
- Leddsmerter
- Utmattelse
– Alt henger jo sammen her. Svetter du om natten, som gjør at du sover dårlig, kan det gi kognitive vansker på dagtid. Men vi vet at hormonene påvirker hver og et av disse symptomene også, forklarer dr. Natvik.
Når starter overgangsalderen – og hvor lenge varer den?
Natvik understreker at overgangsalderen ikke er en sykdom, men en helt naturlig hormonell livsfase. Likevel kan symptomene være så belastende at mange føler seg syke, eller at de «ikke fungerer som seg selv lenger».
– Det er ikke bare hetetokter og svette – mange kvinner opplever nedstemthet, irritabilitet, dårlig konsentrasjon og søvnvansker. Og det kan komme lenge før mensen forsvinner, forklarer Natvik.
De første tegnene på overgangsalderen kan starte tidlig eller mot midten av 40-årene, ofte flere år før menstruasjonen faktisk opphører. Natvik understreker at perioden kan oppleves svært ulikt: Ikke alle kvinner får plager. Én av tre kvinner merker knapt noe, mens én av tre plages daglig.
For noen varer symptomene kun i et par år – for andre i langt flere.
Hormonbehandling i overgangsalderen – ja eller nei?
Et viktig tema når det gjelder overgangsalderen er hormonbehandling. Mange er fortsatt usikre eller redde, men dagens kunnskap viser at hormonbehandling er trygt for de fleste friske kvinner over 45 – og kan gi betydelig forbedring i livskvalitet, ifølge dr. Natvik.
– Vi har tryggere preparater nå, og gir ofte behandling gjennom huden for å unngå økt blodpropprisiko. Det viktigste er å vurdere den enkeltes symptombelastning og livskvalitet opp mot eventuell risiko ved behandlingen for henne, sier Natvik.
Det handler ikke bare om hormoner
Mange av symptomene ved overgangsalderen kan også forveksles med stress eller livsbelastninger. Derfor bruker dr. Natvik å hjelpe kvinner med å sortere.
– Vi skal ikke automatisk legge alt på overgangsalderen, vi må sortere. Hva gjør det travle livet med deg? Hva er det hormonene gjør med meg? Og kan noen av symptomene komme fra annen sykdom?
Hun fremhever også hvor viktig det er å snakke om det – med fastlegen, med partneren og med kollegaer. Åpenhet reduserer skam og gir kvinner styrke til å be om hjelp og sette seg selv på agendaen.
Vil du lære mer om overgangsalderen?
I episode 77 av Mestre podkast kan du høre hele samtalen mellom Hanne Suorza og dr. Marianne Natvik om overgangsalderen. En ærlig og innsiktsfull prat som byr på både kunnskap, anerkjennelse og håp.
Du finner episoden i Mestre-appen, for deg med Mestre+ abonnement.
Sjekk også ut Marianne Natvik sin bok «Overgangskraft», som du finner i bokhandelen, i butikk og på nett. Les mer om Natvik på hennes nettside eller finn henne i sosiale media på kontoen @drmariannenatvik.
