Råd mot Julestress med Dr. Bjarte Stubhaug - Stressmestre
Jente med naturskjønne omgivelser på en tidlig vinterdag.

Jul. Hvordan kan du få best mulig hvile og sinnsro i disse tider? Hvordan koble seg fra jobb, to-do lister og bekymring?

Lege og psykiater Bjarte Stubhaug, som er aktuell med appen og podkasten Mestre, ser at det er lett at stresset før jul blir med inn i juleferien.

Folk klarer ikke å komme nedpå. Det skjer så mye. Så mange ting som skal rekkes, sier han og legger til:

— For mange er det også vanskelige følelser. Ensomhet, savn og sorg, familiekonflikter og krangling, alkohol og fyll. En ny tid med omikron. Alt dette skaper aktivering. Både mental og fysisk aktivering er høy. Stress.

Dr. Stubhaug, som har lang erfaring som lege og til daglig driver klinikk for stressmedisin, har enkle og nyttige tips, som er fine å ta med seg inn i julen:

  • Sitt ned med folk. Snakk sammen. La temaet og samtalen dreie seg om nære ting.
  • Legg bort telefon og nettbrett når du er sammen med andre.Skru av TV.
  • Vær her og nå. Mindful tilstede. Se på folka rundt deg med et vennlig smil.

Øv på å slippe tak i andre ting, jobb eller bekymring, når de dukker opp. Om og om igjen.

— Vi må bestemme oss for dette. Det krever disiplin, sier Stubhaug.

Hjelp og støtte på veien deler dr. Stubhaug i appen Mestre. Den inneholder 29 gode øvelser og 37 podkastepisoder om tema som søvn, sorg, aksept, depresjon, angst, bekymring og jobbstress, samt foredrag og filmer om kropp og sinn; fine for å senke turtallet og finne mer sinnsro i ferien.

Appen, som han har utviklet i samarbeid med mindfulness-instruktør Hanne Suorza, er lastet ned av ca 13 000 personer i 20 land.

Å være her og nå, ved å bruke pust og sanser, er enkelt – men ikke alltid lett. Det er også tema i årets siste podkast-episode som nettopp har tittelen «Å være til stede». Blant de mest populære episodene er «Velg en nyttig holdning, med gjest Ingvard Wilhelmsen», «Livsmestring» og «Aksept». Podkasten finner du i Mestre appen, eller i f.eks podkaster-appen og iTunes.

— Vi styrer ikke tankene, men kan koble oss av, skape avstand til tankene. Det vi styrer er ord, samtale og nettbruk, forklarer dr. Stubhaug.

Kanskje bytte ut julestress med sinnsro og julefred?