Hvordan skille jobb og fritid? - Stressmestre
Ung kvinne ute i naturen mens hun ser på mobilen.

Hvordan skille jobb og fritid?

Slik kan du la jobben være igjen på kontoret når du går hjem for dagen.

Mange opplever at jobben tar en stadig større del av døgnets timer. At den blir med hjem, selv om du har forlatt kontoret og den offisielle arbeidstiden er over.

– Det handler ofte om stor arbeidsmengde, eller at vedkommende er så engasjert i jobben og syns den er så gøy og givende at det blir vanskelig å legge den bort når arbeidsdagen er over, forklarer psykiater Bjarte Stubhaug.

Faren med å ikke klare å koble av jobb

Men selv om du har en engasjerende jobb som du elsker, kan du risikere at en arbeidshverdag med mye jobb og lite avkobling kan føre til stress og overaktivering av nervesystemet.

– Å si at du bruke så mange ekstra timer på jobben fordi den er så gøy eller givende, det er en skummel forklaring. At du ikke blir stresset når du har det kjekt, er rett og slett ikke riktig. Jeg har sett mange som har hatt det kjekt helt til de stuper, sier Stubhaug.

Det som skjer når du stadig er påkoblet jobb og arbeidsoppgaver som venter, er at kroppen din ikke får den restitusjonen den trenger. Noe som igjen kan føre til symptomer på sykdom og utmattelse.

– For å kunne yte på jobb trenger du også å koble av. Det er som med trening. Du må restituere for å kunne ha nytte av treningen og bygge en sterkere kropp, forklarer Stubhaug.

Les også: Redd for å bli utbrent? Dette er tegnene du må se etter

Faresignalene du må se etter

Det viktigste du kan gjøre, mener Stubhaug er å bli obs på egne mønster.

– Vær ærlig med deg selv om hvor mye du jobber, og ikke minst hvor mye tid jobben opptar tankene dine. Det å ha vansker med å løsrive seg og fokusere på andre ting enn jobb, er et stort faresignal, forklarer Stubhaug.

Har du kommet inn i en negativ spiral med for mye jobb og for lite avkobling, er det også bare et tidsspørsmål før de kroppslige symptomene viser seg.

– Stressymptom fra kroppen kan utarte seg på mange ulike måter fra innerst til ytterst. Alt fra mage- og tarmplager til smerter og problemer med pusten er typiske symptomer på stress, forklarer Stubhaug.

Hvor lang tid det vil ta før stressymptomene vil dukke opp i kroppen, finnes det ingen fasit på.

– Ingen personer er like. Hvor mye aktivering du tåler er avhengig av hvor robust du er som person og hvor mye du klarer å koble av. De fleste tåler å stå på ekstra og jobbe mye over en periode, men om den rolige perioden i etterkant blir preget av at du må bruker all din til å hente deg inn, så er du som regel langt forbi det som kalles sunn ytelse, sier Stubhaug.

Les også: Perfeksjonist? Slik blir du fornøyd med «godt nok»

Øvelser for å skille jobb og fritid

Det er flere grep du kan gjøre for å effektivt klare å skille arbeidsoppgaver og jobbtanker fra fritiden din.

Med Mestre Arbeid-abonnement får du flere øvelser som vil hjelpe deg med å klare å forlate kontoret og være mer tilstede når du kommer hjem.

LAST NED APP UTFORSK NÅ

Blogg

Utforsk Mestre

Gjennom Mestre Arbeid får
du tilgang til over
50 øvelser i Mestreappen.

Snakkeboble

Øvelser

Dråpe

Mindfulness

Lyspære

Undervisning

Mikrofon

Podcast

Kart

Kunnskap